SPANGE - Benőtt köröm kezelése

A benőtt köröm szabályozása

A benőtt köröm kialakulása

Kényelmetlen cipőviselés, helytelen körömápolás, körömnövekedési rendellenességek, lábdeformitások, genetikai hajlam vagy a szűk cipő viselése okozza a benőtt köröm kialakulását. Ha a köröm széleit lekerekítjük vagy helytelenül kivágjuk, az esetlegesen bennmaradó körömcsonkok a körömágyba vagy a körömsáncba nőhetnek. Ez bőrirritációt majd gyulladást okoz. Mivel a bőr megsérül, vadhús keletkezik. Sajnos a kéz körmein is előfordulhat a köröm benövése.

Mi a benőtt köröm?

Unguis incarnatus vagy onychocryptosis a benőtt köröm orvosi elnevezése, amikor a köröm a körömsáncba nyomul és kellemetlenséget okoz.

A benőtt köröm típusai: normál köröm, deformálódott köröm és csőköröm.

A benőtt köröm általában a nagy lábujjon (öregujj) jelentkezik, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. Sokszor nem ritka, hogy csecsemők és gyermekek is gyakran szenvednek a fájdalmas köröm deformációtól.

Lábápolók és orvosok nyújthatnak segítséget a benőtt körmök kezelésében, melynek számtalan sikeres kezelési módja létezik.

Műtéti kezelés:

Rendkívül fájdalmas műtéti beavatkozás (pl. Emmert-féle operáció vagy kimetszés), amellyel a körömágy nagyságát csökkentik. Helyi érzéstelenítést követően a köröm körüli területet eltávolítják. Ezáltal az újabb köröm már keskenyebben fog növekedni.

Másik módszer lehet a lézeres eltávolítás. A lézeres kezelés során is érzéstelenítést követően a körömágy nagyságát csökkentik, és abban a keskeny sávban, ahol a kezelést végrehajtották, megszűnik a körömnövekedés.

A műtéti és lézeres beavatkozás után az újbóli körömbenövés kialakulásának igen nagy a valószínűsége, tehát nemcsak fájdalmas, de sok esetben sajnos sikertelen is.

Műtéten kívüli kezelés – Körömszabályozás

A fogszabályzókhoz hasonlóan a körömszabályozók is a köröm természetes növekedését szabályozzák.

A körömszabályozók helyi érzéstelenítés nélkül, egyénileg alkalmazhatók. Gyengéd kezelési alternatívát kínálnak a köröm-deformitások (csőköröm, benőtt köröm) kezelésében. Ezek az eszközök a köröm természetes, egészséges növekedését állítják vissza. Egy spange felhelyezése csak néhány percet vesz igénybe és alig észrevehető a viselete. A kezelés időtartama alatt a mindennapi tevékenységek, sport és vízi tevékenységek is ugyanúgy folytathatók.

Szinte mindenkinél alkalmazható – a kisgyermekektől kezdve a cukorbetegeken át a nikkel allergiásokig. A benőtt körmök spangéval történő kezelése nemcsak gyengédebb, de jóval sikeresebb megoldás is.

Ezzel a kezelési módszerrel a műtéti beavatkozások el is kerülhetők, illetve a körömszél kimetszés utókezelésében is jelentős szerepet játszhatnak a körömszabályozók. A legtöbb esetben fájdalommentesen, gyorsan és hosszú távon megszüntetik a benőtt köröm által okozott probléma.

A kezelés hatékonysága bizonyított: a lábápolás szakirodalmában számos sikeres példa található. És ez többé nálunk sem titok! Németországban több mint 8000 lábápoló, gyógypedikűrös és orvos alkalmazza ezt a kezelést, de Magyarországon is egyre több orvosnál és pedikűrösnél vehető igénybe ez az eljárás.

Növekszik azok száma is, akik a műtét helyett ezt a megoldást választották és ma már örömmel gondolnak vissza arra, hogy jó döntést hoztak és a körömszabályozót választották. Hálásak a kezelés gyors segítségért és hosszan tartó sikerért:

„Egy olyan kezelés, ahol a probléma pont ott oldódik meg, ahol az van – a köröm széle alatt.”

Alkalmazható alternatívák:
  • 3 TO Spange
  • Podofix
  • Combiped

A körömprobléma vizsgálatát és a specifikus diagnózist követően a legoptimálisabb kezelés alkalmazható a három fajta körömszabályozás közül.

3TO-Spange

Kiválóan alkalmas a benőtt és eldeformálódott körmök kezelésére. A három részből álló körömkapocs alkalmazható a természetes körömnövekedés helyreállításában gyulladt körömsánc esetén is. Ezt a kezelést kizárólag speciálisan képzett 3TO-Spange terapeuták alkalmazhatják (pedikűrösök, orvosok).

Működési elv

A rugós acéldrótból készült drót végén kampót képzünk, amelyeket a körömsánc alá akasztunk. A középső hurok megcsavarásával a körömsánc óvatosan megemelkedik és a köröm körül található szövetek mentesülnek a nyomástól. A körömkapocs húzóereje és emelőereje révén helyreállítható a köröm természetes növekedése, visszaállítható eredeti formája.

Podofix

A hagyományos ragasztós spangékhoz képest a Podofix spange jóval rugalmasabb és bármilyen körömforma esetén feltehető néhány perc alatt. A műanyagba épített drótszerkezet gyengéden aktiválja a spangét. Tökéletes illeszkedést, támogatást és maximális hatást garantál.

Működési elv

A Podofix aktív ragasztós spange rugalmas műanyag lapot tartalmaz, melyet a körömlemezre kell ragasztani és tartalmaz egy aktiváló drótot, amely megfeszíti a spangét, miután felkerült a körömre.

COMBIped

A COMBIped spange a drótos körömszabályozó erősségét és a ragasztós spange előnyeit ötvözi.

Működési elv

A körömszabályozó egyik oldala rugós acéldrótból készült, amelyet a köröm alá kell akasztani. A másik oldalán műanyag lapocska található, amely pedig könnyen a körömre ragasztható. Az ellentétes erőpárnak köszönhetően a COMBIped hosszantartó hatást fejt ki a körömre és aktívan korrigálja a köröm formáját az egyik vagy mindkét oldalon. A hosszú távú hatás gyorsan látható eredményekhez és sikerekhez vezet. Jelentősen eldeformálódott körmöket is korrigálni lehet vele.